Wehrmacht

0
1225
Postzegel uitgave van de onderdelen van Wehrmacht, Heer, Kriegsmarine, Luftwaffe en de SS.

De Wehrmacht (defensiemacht) was de gezamelijke strijdkrachten van nazi-Duitsland van 1935 tot 1945. Het bestond uit de Heer (leger), de Kriegsmarine (marine), de Luftwaffe (luchtmacht) en de Waffen SS (Schutzstaffel)

De aanduiding “Wehrmacht” verving de eerder gebruikte term Reichswehr en was de manifestatie van de inspanningen van het naziregime om Duitsland sterker te herbewapenen dan het Verdrag van Versailles toestond.

Nadat de nazi’s in 1933 aan de macht waren gekomen, was een van de meest openlijke en vermetele bewegingen van Adolf Hitler de oprichting van de Wehrmacht, een moderne, offensief bekwame strijdmacht. Vervulling van de langetermijndoelstellingen van het naziregime om verloren gebied te herwinnen, nieuw terrein te veroveren en de buren te domineren. Dit vereiste het opnieuw instellen van de dienstplicht en enorme investering- en defensie-uitgaven voor de wapenindustrie

De Wehrmacht vormde het hart van de politiek-militaire macht van Duitsland. In het begin van de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Wehrmacht gecombineerde-wapens tactieken (nauwe dekking luchtsteun, tanks en infanterie) tot een verwoestend effect in wat bekend werd als een Blitzkrieg (bliksemoorlog). De campagnes in Frankrijk (1940), de Sovjet-Unie (1941) en Noord-Afrika (1941/42) worden beschouwd als voorbeeld hiervan.

Tegelijkertijd zorgden de verre veroveringen ervoor dat de Wehrmacht tot het breekpunt overging, wat culmineerde in de eerste grote nederlaag in de Slag om Moskou (1941) Eind 1942 verloor Duitsland het initiatief in alle theaters. De operationele kunst was geen partij tegen het vermogen tot oorlogvoering van de geallieerde coalitie, waardoor de zwakheden van de Wehrmacht in strategie, doctrine en logistiek snel duidelijk werden.

Nauw samenwerkend met de SS en de Einsatzgruppen, pleegde het Duitse leger talloze oorlogsmisdaden en gruweldaden, ondanks latere weigeringen en bevordering van de mythe van de Schone Wehrmacht. De meeste oorlogsmisdaden werden gepleegd in de Sovjet-Unie, Polen, Joegoslavië, Griekenland en Italië, als onderdeel van de vernietigingsoorlog tegen de Sovjet-Unie, de oorlogsvoering tegen de Holocaust en de nazi’s.

Tijdens de oorlog dienden ongeveer 18 miljoen mannen in de Wehrmacht. Tegen de tijd dat de oorlog in mei 1945 in Europa eindigde, hadden Duitse troepen (bestaande uit de Wehrmacht, de Waffen-SS, de Volkssturm en buitenlandse collaborateureenheden) ongeveer 11.300.000 mannen verloren,  waarvan ongeveer de helft werd vermist of gedood tijdens de oorlog. Slechts een paar van de hogere leiders van de Wehrmacht werden berecht voor oorlogsmisdaden, ondanks het feit dat er aanwijzingen waren dat er meer betrokken waren bij illegale acties.

De meerderheid van de drie miljoen Wehrmacht-soldaten die de USSR binnenvielen, namen deel aan het plegen van oorlogsmisdaden